De essentie van trauma is disconnectie.
Hoe zijn we afgescheiden geraakt en hoe kunnen we ons weer verbinden?
Gabor Maté

Trauma

Als een ervaring te snel, te onverwacht en te overweldigend voor je was, kan dit zich in je lichaam vastzetten. Je blijft dan als het ware vastzitten in een vecht, vlucht of bevriezingsreactie. Dit kan zich uitten als chronische stress, alertheid, snel geïrriteerd zijn, etc. Trauma kan ook ontstaan als er in onze kindertijd onvoldoende ondersteuning en veiligheid was. Dit kan veel invloed hebben op hoe je nu in het leven staat.

Trauma begeleiding met lichaamsgerichte therapie helpt je om op een zachte manier deze ervaringen te verwerken, zodat je vrij bent van identificatie met oude ervaringen en jij je steeds meer kan verbinden met je eigen kern.

Somatic Experiencing
Somatic Experiencing werkt met overweldigende levenservaringen. We richten ons op het lichaam, de felt sense en de stresspatronen die ten grondslag liggen aan intense emoties. Het doel is om het zenuwstelsel te ondersteunen bij zelfregulatie, door de overlevingsenergie die zich vast gezet heeft in je lichaam veilig en geleidelijk te ontladen. Dit zal je helpen om van fragmentatie naar integratie te gaan en daarmee je gevoel van welzijn herstellen.

NARM
Als er in je kindertijd onvoldoende ondersteuning en veiligheid was, kan dit veel invloed hebben op hoe je nu in het leven staat. In je jonge kinderjaren heb je bepaalde gedragspatronen ontwikkelt. Deze strategieën die toen nodig waren om te overleven, zet je vaak onbewust nog steeds in als je volwassen bent. Wat toen helpend was, kan je nu in de weg staan in het contact met jezelf en anderen. Hier meer helderheid op krijgen, kan je helpen een nieuwe, vrijere manier te vinden om je te verbinden.

Hoe verloopt een sessie
Elke sessie begint met een oriënterend gesprek waarin je kunt delen wat je uit de sessie wilt halen. Jouw wens staat centraal en vormt de rode draad in onze samenwerking. Tijdens het gesprek verdiepen we ons verder in het thema dat voor jou speelt. Aanraking kan, met respect voor jouw grenzen, een onderdeel van de sessie zijn. Zachte, bewuste aanraking helpt je zenuwstelsel te kalmeren en bevordert een diep gevoel van aanwezigheid en veiligheid. Dit ondersteunt het loslaten van oude spannings- en stresspatronen. We sluiten de sessie meestal af met een korte terugblik, zodat je de veranderingen bewust kunt integreren en meenemen in je dagelijks leven.

Wanneer kies je trauma begeleiding?

  • Bij lichamelijke symptomen van trauma: Als je merkt dat je fysieke klachten hebt die verband houden met trauma (zoals spierspanning, ademhalingsproblemen of moeite met ontspannen).
  • Als je vaak gevoelens van dissociatie ervaart, zoals het gevoel dat je niet helemaal aanwezig bent, dan kan het je helpen meer bewust te worden van je eigen lichaam en gevoel.
  • Je stress, angst of trauma ervaart: we richten ons op het verminderen van stress, angst en trauma die in het lichaam zijn opgeslagen, en het vergroten van je gevoel van welzijn.
  • Als je vastloopt in oude patronen: Gedachten, emoties of gedragingen die je niet meer verder helpen, kunnen diep geworteld zijn in je lichaam.

Praktisch

  • Sommige klanten ervaren dat lichaamsgerichte therapie na een aantal sessies verlichting van hun klachten geeft, vooral wanneer de problematiek minder diepgaand is. Dan kan het voldoende zijn om 5 tot 10 sessies in te plannen. Voor klanten die werken aan diepere patronen, zoals trauma, chronische stress of complexe emotionele kwesties, kan het nodig zijn om langere tijd samen te werken.

Meer lezen?
website: aandacht voor trauma
website: video’s over Somatic Experiencing
website: Somatic Experiencing
website: NARM